Arany befektetés

Inflációs félelmek

Inflációs félelmek

2021. 10. 24.

A Magyar Aranykereskedő Zrt. árfolyam hírei közzétéve a Magyar Aranykereskedő Zrt. engedélyével.

Felpörgött az infláció. Két évvel ezelőtt még az infláció növekedését igyekeztek elérni a jegybankok, most már az infláció ellen küzdenek.

2021. szeptemberi inflációs adatok: Magyarországon az előző év azonos időszakához képest 5,5%-kal emelkedtek az árak. Németországban 4,1 % os inflációt mértek. Az Amerikai Egyesült Államokban, noha már lassult az infláció üteme, még így is éves alapon 5,3%-os pénzromlással számolnak.

A Koronavírus válság az egész világot arra kényszerítette, hogy csökkentse a kibocsátást, ne termeljenek, mert nincs, aki megvegye a terméket. Két kemény év után elindult az élet, akik életben maradtak, nagy rohammal találták szembe magukat. A szállodák foglaltsága csúcsokat döntött, az árak jelentős emelkedése ellenére. Az olaj ára, ismét elindult felfelé, a csökkentett kitermelés, majd a megnövekedett fogyasztás meghozták a várt  áremelkedést. Ebben az évben 40 dollárról 80 dollárra emelkedett az olaj ára, és nincs megállás. A földgáz ára szintén nagyon gyorsan drágult. Abban biztosak lehetünk, hogy az infláció nem fog csapdát állítani az aranynak, mintha egy közönséges pénz lenne. Természetesen az infláció az arany árát is meg fogja emelni.

A következő évben várhatóan 1.800-1.900 USD között mozog majd az arany ára. Ha 1.850 dollárral kalkulálunk, akkor 310 forintos, dollár árfolyamon számolva egy gramm 999.9 arany ára 2022-ben 18.440 Ft körül alakul majd.  Ha nem kezdődik el   a kamatemelés az Amerikai Egyesült Államokban novemberben, az arany ára már decemberben elérheti  18.500 Forintos árat.

A Fed 2022-ben megkezdi a kamatemelést, és ez tarthatja 2.000 USD alatt az arany árát. Ha az inflációt mégsem sikerül kordában tartani akkor a 2.000 USD feletti arany árral érdemes kalkulálni.

A koronavírus válság után vagyunk – noha még vannak országok, mint például Románia is, ahol tombol a járvány – kinyitnak az üzletek, működnek a szállodák, autósorok vannak a bevásárlóközpontoknál.

Dinamikus növekedés jellemzi az egész világot, lassan elérjük a válság előtti termelési szinteket. Most a legfontosabb termékek, mint az olaj, a gáz, a szén a chip, a magnézium, amik nélkülözhetetlenek az ellátási láncban egyre nagyobb szerephez jutnak. Jelentősen felértékelődnek mindazok az országok, akik javarészt birtokolják ezeket az erőforrásokat. A chip gyártásban az  ázsiai országok vezetnek, az olaj és gáz Oroszországot hozza nélkülözhetetlen helyzetbe. A magnézium kitermelés Kína privilégiuma leginkább. A Chip és a magnézium ellátási zavarok lassan az autógyárak kényszer bezárásához vezetnek. A Chip ellátási nehézségekre újabb termelő egységek nyitására van szükség az Intel igyekszik felvenni a versenyt növeli a kapacitásait.

A magnézium az  alumínium gyártáshoz kell, az alumínium pedig az alkatrészekhez. Újabb olajválság küszöbén állunk? Sok minden más, mint 1973-ban volt,  ugyanis 1973- ban az arab olajtermelő országok korlátozták az olajszállítást azoknak az országoknak, akik támogatják Izraelt az ellenük vívott Jom kippuri háborúban. Most a koronavírus válságra való hivatkozással csökkentették a termelést az OPEC tagországok, és Oroszország.

Az okok különbözőek, de a hatás ugyanaz; emelkedő olajár. A 70-es években erőteljesebb volt a nehézipar volumene a termelésben, és ez persze nagyon erősen pörgette fel az inflációt. Magyarország például a 80-as évek derekán már súlyosan eladósodott, gyakorlatilag a kamatok kitermelése bénította az országot. A kommunista vezetés nem merte piaci alapokra emelni az árakat, inkább hiteleket vettek fel az országnak, hogy megtartsák a megszokott életszínvonalat. A nehézipari cégek, akiknek az energia igénye nagy volt lényegében veszteségesen működtek, de bezárásról szó sem lehetett abban az időben.

Az olajfogyasztás visszaállt a válság előtti szintre, de a termelést nem növelték vissza, miért is tennének így, mikor hatalmukban áll sokkal drágábban eladni az olajat. Az olaj árának emelkedése utóbb kihatással lesz a szállításon keresztül minden termékre, az árak emelkedése már most is kézzelfogható az üzletekben.

Az olaj ára elérheti ismét akár a 120 vagy 150 dolláros szinteket is, ami már akár 600-700 forintos benzinárat is eredményezhet.

Remélem, hogy van józan ész, ami fontosabb a pénznél és a hatalomnál és nem lesz a fenti vizionált árakból semmi. Nem mondhatom, hogy szigorú korreláció van az olaj ára és az arany ára között, de az jól látszik, hogy ha az olajválság gazdasági krízist okoz, akkor az arany ára megemelkedik drasztikusan.

Ha megnézed a lenti grafikonokat 1970 és 1980 közötti időszakban akkor bizony azt látjuk, hogy hatalmas áremelkedéssel reagált a válságra az arany.