Arany befektetés

Hogyan változik az arany árfolyama?

Arany árfolyam szemle 2021. szeptember 27. Olaszország leáll, elkezdődött az olaszországi kamionos blokád 35 ezer kamionnal. A blokádot segítik a mezőgazdák is erőgépes demonstrációval, és a vasút a sztrákjával. Addíg tartják fenn a blokádot , amíg vissza nem vonja az olasz kormány az elhamarkodott koronavírus járvánnyal kapcsolatos szigorításait. Az olasz kormány a munkavégzést oltáshoz köti, amit a szrájkolók nem tartanak elfogadhatónak. A szállítási nehézségek kihatással lehetnek egész Európa áruforgalmára, akadozhat az áruk időben történő eljuttatása a célállomásokra. Ezek az események nem tettek jót a forintnak most egy EUR 358,25 HUF.

Venni – vagy – Eladni? 2021. szeptember 21. a mai napon felfelé vette az irányt az arany ára, a legfőbb mozgató erő valószínűleg a China Evergrande Group ingatlanóriás körül kialakult bizonytalanság. Az ingatlan beruházó cég 1.5 millió lakás felépítésére vállalkozott, a vásárlók be is fizzettek jelentős összegeket, de ma bejelentették, hogy nem tudnak teljesíteni. Az ingatlan óriáscég magával ránthat nagyon sok építőipari vállalatot, és bankot is ha csődbe kerül. A befektetők dominó hatástól tartanak, ami ha bekövetkezik, az rendszer színtű válsághelyzetet eredményezhet. Esnek a tőzsdék a befektetők elkezdték venni a menedéket nyújtó aranyat, és ez felfelé hajtja az arany árát.

Az ingatlan fejlesztő cégnek csütörtökön 84 millió dollár kamatot kell fizetnie a kibocsájtott kötvényeire. Ha nem tud fizetni az ingatlan óriás vállalalat akkor csődöt jelent, ami elsöprő lendülettel döntheti romba a piacokat. Az arany árfolyama talán előszőr le is fog esni, de ha bekövetkezik a csőd okozta pánik, akkor biztosan észbekapnak a befektetők és menekíteni kezdik a pénzüket az aranyba.

A likviditási gondokkal kűzdő Evergrande mepróbálhat ingatlanokat kínálni a tartozásainak rendezése céljából, de ezek felértékelése, a szerződések elkészítése hosszadalmas alkufolyamat része. Az elhúzódó fizetésképtelenség válságot eredményez az biztos. Az Evergrande ingatlanfejlesztőnek valószínűleg egy nagy bank sem nyújt jobb kezet, mert a kockázat nyílvánvalóan óriási. A csőd állami segítség nélkűl aligha elkerülhető. Befektetése legyen sikeres,  üdvözlettel Kulimár Miklós.

Amint a fennti árfolyam grafikonon is látható az arany árfolyama is felflé mozgott az események hatására.

Még mindíg nem lehetünk biztosak abban sem, hogy a China Evergrande Group nem fog csődöt jelnteni. További árfolyam emelkedésre lehet számítanai, mind a koronavírus, mind pedíg a világgazdasági események hatásai miatt rövid távon. Figyeljük az eseményeket előre jelezzük az árak lehetséges változását. Befektetéséhez sok sikert kívánunk Magyar Aranykereskedő Zrt Kulimár Miklós