Befektetési arany

Mielőtt részletesebben belemegyünk a befektetési arany témába tisztáznunk kell mi is az a befektetési arany. Hogy néz ki? Mit kell tudni róla? Mitől befektetési arany a befektetési arany? Hogyan lehet megkülönböztetni a befektetési arany tömböket, egyáltalán kell-e? 

A Magyar Aranykereskedő Zrt. 2009-től foglalkozik befektetési arany adás-vétellel. A Befektetési Arany Kft. 2018-tól vette át a részvénytársaságtól az adómentes befektetési arany kereskedelmet.

Sok kérdés merül fel az arannyal és a befektetésekkel kapcsolatban. Rendszerint ugyanazon kérdésekkel találkoztunk, ezeket itt összegyűjtöttem, és válaszolok is rájuk, hogy könnyebben el tudj igazodni az arany befektetési lehetőségek között. 

 

Befektetési aranytömb kritériumai

  1. Az aranytömbön szerepel a gyártó neve (pl.: Umicore, AGOSI, Ögussa, Argor-Heraeus,  Heraeus, Münze…stb.)
  2. Az aranytömbön vagy aranylapkán jelezve van a tömege grammban.
  3. Szerepel az aranytömbön az arany finomsága (999.9)
  4. sorszám is van rajta, de ez nem kötelező elem!

Amennyiben a fenti három feltétel teljesül, befektetési aranytömbről beszélünk. Csomagolásukat tekintve is különbözőek lehetnek az arany tömbök. Van olyan gyártó, aki nem csomagolja a tömböket, van olyan, aki csak a kis súlyúakat (1-100g) csomagolja pl. Münze, Argor. A csomagolásukat tekintve is megkülönböztetjük a gyártókat többféleképpen, én csak hármat emelek ki:

  1. „bankkártya” típusú kemény, stabil védőburkolat (Umicore, PIM, PAM, EUROgold, Umicore, AGOSI…stb.),
  2. keményebb műanyag, melyben színes papírlap , látványos, de sajnos a legsérülékenyebb is egyben (Münze, Argor-Heraeus, Heraeus, Degussa,) és végül
  3. a kemény, de flexibilis, átlátszó műanyag csomagolás, stabil burkolat (Ögussa)

 A Befektetési Arany Kft. kizárólag bevizsgált és ellenőrzött befektetési aranytömböket értékesít és vásárol. Az ellenőrzés körülbelül egy percet vesz igénybe aranytömbönként.

 

Kell certifikát a tömb mellé?

Amikor tőlünk vásárolsz befektetési aranyat és olyan gyártó aranytömbjét választod, amihez a gyártó külön biztosít certifikátot, természetesen azt is adjuk a aranytömbbel. Ha a gyártó nem biztosít certifikátot, de szeretnél hozzá, akkor a Magyar Aranykereskedő Zrt. állít ki számodra tanúsítványt. Vannak olyan gyártók, akik a tömb csomagolásán jelölik az adatokat, azaz maga a csomagolás a certifikát. 

NEM FELTÉTELE a visszavásárlásnak a certifikát megléte.  A Magyar Aranykereskedő Zrt. a hivatalos honlapjain közölt visszavásárlási árfolyamon megvásárolja Tőled az aranyat akkor is, ha sérült a csomagolása, vagy nincs csomagolása, vagy nincs hozzá certifikát. Maga az arany képviseli az értéket.

 

Mit jelent a Good Delivery?

Maga a kifejezés „Jó kereskedő”-t jelent. A gyártó/kereskedő az LBMA (London Bullion Market Association) aranykereskedelmi szövetség tagja. A tagság feltétele, hogy a gyártott arany minősége és mennyisége megfelel a szövetség által meghatározott követelményeknek.  A tagság, tagsági díj kötelezettséggel jár.

 

Mit jelent a befektetési aranytömbön feltűntetett 999.9 finomság? 

A befektetési aranytömb finomságát jelöli. Színarany, azaz 24K. Mondhatjuk úgy is, hogy 24/24, azaz 1. Megkülönböztetjük még a 999, vagy 995 finomságokat is. Minél kisebb szám szerepel finomságként, annál kisebb a karát értéke. A nemesfémek ritka nyersanyagok, nem állnak korlátlanul rendelkezésünkre. A 24K arany, ha arany tömbként értékesítjük, nem más, mint befektetési arany. A befektetési arany 24K színaranyból készül. A forgalomban lévő befektetési aranya tömbök, vagy befektetési arany lapkák 999.9 finomságúak.

Az az áfa törvényben meghatározott aranyérmék szintén – ahogy a befektetési arany tömbök – adómentesen forgalmazhatóak. Vannak olyan aranyérmék, melyeket kifejezetten befektetési célra gyártanak 999.9/1000 finomságú aranyból. Ezek alapanyaga teljes egészében megegyezik a befektetési arannyal. Felületükön megjelenik a 999.9 finomság jelzés pl.: Wiener Philharmoniker. A múltban gyártott aranyérmék illetve azok utánveretei nem 999.9 finomságúak, hanem jellemzően 900, 916 vagy 986 ezrelék finomságúak. Ilyenek például az 1 dukát, 4 dukát, Svájci Frank, Francia Frank…stb.

 

Mit jelent a befektetés?

A befektetés feltétele, hogy rendelkezésünkre áll egy viszonylag nagyobb összegű megtakarítás. Ennek forrása lehet munkajövedelem, bérleti díj, ingatlan eladás, örökség…stb. Ebben az esetben “van sok pénzünk” ami nem költőpénz, hanem vagyon. A termékek rendszerint felértékelődnek 3-5-10 év alatt. A pénz nem értékelődik fel, tehát egyre kevesebb terméket kaphatunk érte. A pénz a mi számunkra nem áru, hanem csak értéket meghatározó és kifizető eszköz, így a pénz értéknövekedése nem várható. A bankok számára a pénz áru, hiszen az árut (pénzt) kölcsönadja és kap érte kamatot, lényegében használati díjat. Befektetések legnagyobb része arról szól, hogy lemondunk a pénzünkről, annak reményében, hogy egy meghatározott idő múlva többet kapunk vissza. Biztosítások, kötvények, befektetési alapok, a pénzünk feletti uralmat átengedjük valaki másnak. A befektetési arany vásárlással a vagyon felett magunk rendelkezünk, nem kell tartani attól, például, hogy a vagyon kezelője olyan részvényt vett nekünk ami elértéktelenedett. A befektetési arany nem termel kamatot, de hosszú távon követi az inflációt. Az aranybefektetés biztonságát az teremti meg, hogy áru, termék. Ha az áruk, termékek ára jelentősen lecsökken, akkor jelentősen megnő az adott áru iránti kereslet, tehát nem fog elértéktelenedni. Egy termék értéke csak akkor válik egyenlővé a nullával, ha szükségtelené válik, de ez nem jelenti azt, hogy a szükségtelen dolgok ne lehetnének nagyon keresettek és drágák. A gyémánt szép ragyogása az ékszerekben való tündöklése káprázatos, pedig valójában nem szükséges! A gyémánt mint befektetés szintén lehet része a likvid árukészletünknek www.gyemantpiac.hu

A befektetési arany vagy alapjában véve az arany, lényegében termék. Ha nagyon magasra szökik az arany ára, akkor az ékszerboltok forgalma visszaesik, csökken a kereslet és így ez lassan kihat az arany árára is. A befektetési arany leginkább aranytartalék, mert mint korábban jeleztem a pénz nem áru, így nem nő az értéke sem. Az áruk értéke hosszútávon nő. Növekszik a fa, a vas, a gáz ára, és persze az arany ára is. Ha félre tett pénzünk van, akkor mielőbb árura kell cserélni.

Befektetési arany kereskedelem
A befektetési arany kereskedelme Áfa-mentes, míg a többi nemesfém, az ezüst, platina, palládium értékesítése áfa-köteles. Az internetnek, és a Google keresőnek köszönhetően ma már nagyon könnyű megtalálni, hogy hol lehet biztonságosan befektetési aranyat vásárolni és eladni. A Magyar Aranykereskedő Zrt. a kapcsolt vállalkozására a  Befektetési Arany Kft-re osztotta ki azt a feladatot, hogy az aranytömb kereskedelmet, és az aranyszámlán történő kereskedelmet magas színvonalon végezze.

A befektetési arany forgóeszköz olyan, mint a pénz. Minden darabot megvizsgálunk mielőtt raktárra vesszük, még azokat is, amelyek az arany finomítóból  érkeznek. A befektetési arany visszavásárláskor a szokásos protokoll, azonos a banki pénztári protokollal. A bankban minden bankjegyet ellenőriznek, pedig annak csak 20.000 Ft vásárlóértéke van. Az általunk vissza vásárolt aranytömbök értéke 2 – 15 M forint között mozog átlagosan. A befektetési aranyat roncsolásmentesen vizsgáljuk ultrahanggal, röntgen-spektroszkóppal és fajsúly ellenőrzéssel. Az aranytömbök vizsgálata díjmentesen történik.

Csak hiteles helyről érdemes befektetési aranyat vásárolni! Semmilyen kecsegtető ajánlatnak nem szabad bedőlni!

A Magyar Aranykereskedő Zrt. leválasztotta a befektetési arany kereskedelmet a sok szerteágazó tevékenységéről az átláthatóbb, gyorsabb kiszolgálás és üzletmenet érdekében. Kapcsolt vállalkozásának neve: Befektetési Arany Kft. 

Minden befektetés kockázatos, ez alól az arany befektetés sem kivétel. Az arany ára soha nem esett olyan mértékben, hogy az aranybefektetők megbánták volna, hogy aranyat vettek nem pedig részvényt vagy kötvényt. Az aranyat még soha nem söpörték az utcán ez sokat elárul azt hiszem. A német Márkával a gyerekek játszanak az utcán ez megtörtént és megtörténhet. Nem árt ha vesz egy – két millióért aranyat is az ember.”

A befektetési arany, ára transzparens, ma már több száz honlapon elérhető. A Magyar Aranykereskedő Zrt – Befektetési Arany Kft  befektetési arany felvásárlási áraiért kattintson ide aranytömb árak.

Az arany kiváló áru, hiszen nagyon likvid, nem kell vevőt keresni, azonnal eladható. A befektetési gyémánt szintén azonnal eladható. A Magyar Aranykereskedő Zrt a befektetési aranyat és a befektetési gyémántot is az általa jegyzett áron azonnal visszavásárolja. befektetési gyémánt árak www. gyemantpiac.hu

A munkaerőnek és a tudásnak is ára van. A pénzünkért egyre kevesebb munkát tudunk vásárolni. Befektetési aranyat vásárolni érdemes megtakarítási céllal, és érdemes spekulációs céllal egyaránt. A befektetési arany tartalékként történő megvásárlása nem újdonság, a világ vezető jegybankjai az USD mellett aranyat is tartalékolnak. Magyarország jelenleg 94,5 tonna arany tartalékkal rendelkezik. Az arany tartalékot krízis helyzetben szokták felhasználni. Ilyen helyzet például amikor a nemzeti valuta jelentősen leértékelődik, és külföldről kell átmeneti hitelt felvenni, ennek kitűnő fedezete az aranytartalék. Az arany tartalékhoz arany szabályt is rendel a népek hiedelme, mégpedig azt, hogy az összes együttes vagyonunk 10%-át tartsuk menedék eszközben, aranyban, gyémántban vagy értékes ékszerben.

999.9/1000 BEFEKTETÉSI ARANY ADÁS-VÉTELI ÁRFOLYAM

Aktuális befektetési arany eladási és visszavásárlási árak.

Súly (g) Eladási ár Vételi ár
2 g 50 586 45 166
2.5 g 63 233 56 458
5 g 121 045 110 883
10 g 236 219 221 766
20 g 468 146 443 531
31,1 g / 1 oz 723 402 689 690
50 g 1 161 896 1 108 826
100 g 2 310 919 2 217 651
250 g 5 765 440 5 544 127
500 g 11 530 880 11 088 253
1000 g 23 061 760 22 176 506
Legutóbb frissítve: 2023.11.29. 15:52:31
Magyar Aranykereskedő Zrt., Befektetési Arany Kft
Telefon: +36 1 792 1552 | Mobil: +36 20 975 0846
Súly (g) Eladási ár Vételi ár
2 g 134,02 119,66
2.5 g 167,52 149,57
5 g 320,68 293,76
10 g 625,81 587,52
20 g 1 240,25 1 175,04
31,1 g / 1 oz 1 916,50 1 827,19
50 g 3 078,19 2 937,60
100 g 6 122,29 5 875,19
250 g 15 274,31 14 687,98
500 g 30 548,61 29 375,97
1000 g 61 097,23 58 751,94
Legutóbb frissítve: 2023.11.29. 15:52:31
Magyar Aranykereskedő Zrt., Befektetési Arany Kft
Telefon: +36 1 792 1552 | Mobil: +36 20 975 0846

Arany befektetési lehetőségek

1. Befektetési arany vásárlás, készpénzért, vagy átutalással. A megvásárolt arany tömböt azonnal, vagy néhány napon belül át kell venni.
2. Arany Számla nyitás, a Magyar Aranykereskedő Zrt. arany alapjában, ami olyan mint egy bankszámla, de a fizikai arany van rajta nyilvántartva.

A Magyar Aranykereskedő Zrt. és a Befektetési arany Kft. kapcsolt vállalkozás.

Befektetéshez és megtakarításához türelmet, sok sikert kíván, a Magyar Aranykereskedő Zrt. vezérigazgatója, a Befektetési Arany Kft. ügyvezető igazgatója,

Kulimár Miklós

PhotoGrid_1636047696827

Befektetési arany vásárlás - visszavásárlás készpénzben, azonnal!
Aranytömb adás-vétel készletről!

Az aranybefektetés a világ egyik légértékállóbb befektetése, a befektetési arany vásárlás egyszerű dolog, ön adómentesen vásárolhat nálunk aranyat, fizethet készpénzzel és átutalással. Az aranytömböt azonnal kiadjuk nem kell várnia. Az aranytömb felvásárlás helyben történik, ellenőrzés után azonnali készpénzes kifizetés vagy azonnali átutalás lehetséges. A Magyar Aranykereskedő Zrt. az eladásra szánt aranytömböt a weboldalon feltüntetett árak alapján vásárolja fel. A meghatározott összegről, és a tőled megvásárolt aranytömb paramétereiről minden esetben vételi jegy készül. Nálunk a sérült csomagolású aranytömbök is ugyanannyit érnek, ugyanazon az áron vásároljuk meg, amennyiért a hibátlan csomágolású befektetési arany tömböket.

Ha eladni vagy venni szeretnél, kérjük előtte telefonon egyeztess! +3620-975-0846 Hol lehet befektetési aranyat venni? A Magyar Aranykereskedő Zrt., budapesti boltjában a XIII. kerület, Vígszínház u. 5. szám alatt.

Miért ennyire népszerű a Magyar Aranykereskedő Zrt-nél az aranybefektetés,
a fizikai arannyal való kereskedelem?

1

Figyeljük az arany árfolyamát

Figyeljük az arany árfolyamát a 2000-es évektől napjainkig, az áremelkedés még a laikusok számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy hosszú távon jó befektetés az aranyba forgatott pénz.

2

A befektetési arany biztonságos

A befektetési arany biztonsága az aranytömbök közismert méretei és az utánozhatatlan finomítói minőség, valamint finomítói fémjelek alapján. Az olyan közismert finomítók mint az Ögussa Gmbh vagy az Argor Heraeus SA, a London Good Delivery minősítésű, összetéveszthetetlen termékeikkel megteremtik a befektetési arannyal való kereskedelem biztonságát.

3

Garantált áron visszavásárlunk

Garantált áron visszavásároljuk a megvett befektetési aranyat. Az arany árfolyamunk folyamatosan frissülve igazodik a világpiaci árhoz. A felvásárlási ár és eladási ár az arany árfolyamától függően 2 percenként frissül. Kérjük ezt vedd figylembe amikor eladni vagy vásárolni szeretnél befektetési aranytömböt.

20200227_153457

A képen a Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítésifőosztály Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály mérleg hitelesítése látható. Minden hivatalos aranykereskedő hitelesített mérleggel kell, hogy rendelkezzen! Aki nem így tesz, törvényt sért!

A törvényes nemzeti hitelesítést tanúsító jelek:

  1. Körbe foglalt Szent Koronát, két oldalán a hitelesítés évének két utolsó számjegyét és alatta középen a hitelesítő egyéni jelölését tartalmazó fémzár (plomba), illetve bélyegző,
  2. Fekvő téglalapba zárt Szent Korona, mellette az ” MKEH” felirattal és az alatt egyedi azonosító jelöléssel ellátott öntapadó matrica.  A téglalap körül –tájékoztatás céljából- a hitelesítés évének két utolsó számjegye és a hitelesítés hónapja is feltüntethető.

Az arany árak mindig kiegészülnek egy idő információval, ami azt jelenti, hogy a közölt időpontban kerül ennyibe a befektetési arany. A weboldalunkon generált árfolyamtáblázat felső részén látja az időpontot.

Telefonos megrendelés is lehetséges, ha a Megrendelést – amennyiben nem személyesen vagy jelen a vásárlásnál – írásban is meg kell erősítened, melyet mi írásban, számlával igazolunk vissza! A megrendelés akkor jön létre, ha e-mailben a megrendelő adatai (név, cím, telefonszám) és a megvásárolni kívánt aranytömb paraméterei (súly, darabszám, ár ) fel van tűntetve és vállalja a megrendelő, hogy azonnal átutalja a Magyar Aranykereskedő Zrt. által visszaigazolt összeget. A megrendelésben szereplő tételről számlát állítunk ki melynek összegét a weboldalunkon is meghatározott aranytömbök eladási ára alatt találsz meg. Az aranytömböt félretesszük zárt, névreszóló borítékban, amikor a kifizetés megtörtént, azaz igazoltan beérkezett a számlánkra az összeg. Az aranytömbök ezek után személyesen vehetőek át a 1137 Budapest, Vígszinház u. 5 sz. alatt lévő Vígékszer elnevezésű boltunkban. Az átvételhez szükséges személyi igazolvány, az általunk kiállított számla és lakcímkártya.

A befektetési arany vásárlás biztonságos, csakis ellenőrzött tömböket értékesítünk, és vásárolunk meg. Az általunk értékesített 250, 500, 1000 grammos aranytömbök minőségét röntgen spetraméterrel ellenőrizzük, a 9999 minőség garantált. Fix budapesti székhellyel rendelkezünk (1137 Budapest Vígszinház u. 5 sz. alatt lévő Vígékszer elnevezésű bolt), Elkülönített helységben történik az adás-vétel

Milyen márkájú befektetési aranytömböket forgalmazunk és veszünk át?

Argor-Heraeus fine Gold 999,9  Argor SA fine Gold 999,9  Heraeus  fineGold 999,9, Umicore fine Gold 999,9 PIM fine Gold 999,9 BÁV régi 999, BÁV új fine Gold 999,9 Eurogold fine Gold 999,9 Ögussa fine Gold 999,9 KB Switzerland fine Gold 999,9 Münze fine Gold 999,9
– befektetési aranyérmék:
Wiener Philharmoniker fine Gold 999,9; Elizabeth Australia 100 dollars fine Gold 999,9;
Degussa fein Gold 999,9 Magyar pénzverő Zrt. fine Gold 999,9

Vizsgalat_01_1